Tillgängliga Aktiviteter, i och omkring Ramshyttans By

Ridning


Turridning

Huvudaktiviteten på Ramshyttans Hästgård är ridning, även om det finns mycket annat att göra här också! Vi erbjuder både längre och kortare ridturer där besökaren kan uppleva den omgivande Bergslagsnaturen från hästryggen. Om du är nybörjare eller aldrig har ridit förut, kan du följa med ut på en långsam skrittur genom skogen på en lugn häst. För mer erfarna ryttare vi har rutter som passar för mer trav, galopp och lekfull ridning. I båda fallen kan du välja att stanna för att äta picknick, bada i sjön om sommaren, eller bara njuta av hästryggen från början till slut.

För bilder och korta beskrivningar av våra hästar, ta en titt på vår Hästar och Hagar sida.

Priser:

Längd / Typ av Ridtur Pris
1 timmes ridtur, 1-4 personer (+ vår guide) 400 SEK / person
2 timmars ridtur, 1-4 personer (+ vår guide) 700 SEK / person


Om du har valt ett utav våra "ridning och logi" paket gäller andra priser!

Bädd & Box

Om ni föredrar att ta med egna hästar kan vårt "Bädd & Box" alternativ vara något för er (även om termen på den här gården egentligen skulle vara "bädd, bete och lösdrift", eftersom vi inte har våra hästar inomhus i boxar). Om ni väljer Bädd & Box kommer ni att ha en egen hage med bäddat vindskydd till ert förfogande, precis utanför ert valda boende. Kontakta oss för mer information!

Vandring, bär-och svampplockning

 

Eftersom Ramshyttan är omgivet av skog och sjöar, det är en idealisk utgångspunkt för de som tycker om att utforska skogen till fots, oavsett om det är för motion, att njuta av naturens skönhet eller i syfte att söka efter naturens delikatesser.
Beroende på säsong kan du med lite tur hitta rikliga mängder av olika ätliga svampar som Kantareller och Carl-Johan, samt en rad bär såsom blåbär, lingon, vilda hallon och många år även vilda björnbär.

Bergslagsleden

En av Sveriges tre bästa vandringsleder, den 28 mil långa Bergslagsleden, löper rakt igenom byn Ramshyttan, vilket gör platsen till en idealisk utgångspunkt, slutstation eller vistelseort för vandringsentusiaster. Människor kommer från hela Sverige, och från hela världen, och vandrar genom den vackra Bergslagsnaturen längs denna led.

Bergslagsleden går genom många av de naturtyper som återfinns i Örebro län. Den går genom grova gamla storskogar, över mjuka, mossiga tuvor, upp på hisnande utsiktsberg och över porsdoftande myrar. Överallt bjuds besökaren på naturupplevelser utöver det vanliga: storlommens rop hörs eka över skogstjärnarna, morkullan drar över skogsbrynet och taltrasten sjunger om kvällen. Ett tjäderspel kan pågå vid sidan av leden. Har man riktig tur kan man få se mård, älg eller kanske lodjur. Leden passerar också genom flera av länets naturreservat

Bergslagsleden har dragits så att den passerar en rad sevärdheter. Dess första etapper går genom gammal järnbruksbygd. Leden passerar nedlagda gruvhål, gamla finnbyar, hyttor och länets största naturreservat: Kindla. Den fortsätter förbi forsarna i Järleån, Pershyttans hyttmiljö och balanserar sedan på den mäktiga Kilsbergskammen, som bjuder på hisnande utsikter över Närkeslätten. Efter att ha passerat Garphyttans nationalpark fortsätter leden förbi fornborgar och hälsokällor, gammeltallar och den mystiska sjön Tunntappen. Sista biten tar den sikte på Tiveden och löper på munkars stig, med ena foten i Närke, den andra i Västergötland.

Informationen om Bergslagsleden kommer från Regionförbundet Örebro. För mer detaljerad information om leden, besök deras hemsida här!

Vatten och Sjöaktiviteter

 

Ramshyttan ligger inbäddat mellan olika skogssjöar, den största är sjön Ramsjön som sträcker sig flera kilometer genom näst intill obebyggt skogslandskap. Sjön har flera små avskilda öar som lätt nås med kanot eller båt, varav en i synnerhet är mycket camping vänlig - utrustad med eldstad, väderskydd i timmer och utedass för allmänheten.

Kanot och Båt

På gården har vi ett par kanoter som, om de inte är i bruk, kan lånas av våra gäster för utflykter på sjön. Som gäst har du även möjlighet att hyra Båtflotten för en oförglömlig kväll med middag ute på sjön. Flottbåten är utrustad med bord, stolar och en tystgående elmotor.

Simning och bad

Ramsjön har flera badklippor och små stränder, både privata och mer populära. Om du har småbarn kan den största badplatsen intill byn vara ditt bästa val då den har fin sandbotten, två bryggor, en grillplats och torrdass avskilt bland träden, samt är utrustad med både livboj och livbåt. Men om du önskar en lugnare och mer avskild plats kan du ta en kort biltur (eller längre promenad) och hitta din egen badplats lite längre bort.

 

Att Se och Göra i Regionen

  • • Hemlagad glass, antikviteter och veteranjärnvägar i Nora
  • • Troll, Bad och Minigolf på Alntorps Ö
  • • Historiska Skatter: Pershyttans Hytta
    • Örebro Stad: Shopping, Bio och Örebro Slott
  • • Rosenträdgårdar vid Norasjön
  • • Länkar till andra informationskällor


KOMMER SNART!

 


Ramshyttans Hästgård, Ramshyttan 245, 713 91 Nora, Sverige. Telefon gården: + 019 - 28 40 33, Mobil 1: 0722 - 009 187, Mobil 2: 0707 - 333 700
YouTube